Mai intai, ca sa ne inveselim putin, ofer celor izolati si plictisiti in casa niste idei de petrecere a timpului. Filmuletul  nu imi apartine, sa fie primit!

Asa. Iata-ne astazi vorbind despre controversatul subiect al inventiilor romanesti.

Desi multe dintre ele  au fost trecute cu vederea (mai ales in media), furate, promovate insuficient sau lipsite de sustinere si finantare adecvata din partea statului, inclusiv pe plan international, importanta lor  si efortul deosebit al celor implicati de a le finaliza si prezenta lumii necesita o consemnare.

Puteti citi aici despre cateva dintre cele cele mai importante inventii din trecut ale cercetatorilor romani. Multe altele necesita o mentiune speciala, fiind prea putin cunoscute, cum ar fi cele ale ing. Justin Capra, ing. Henri Coanda (incluzand prima farfurie zburatoare – proiect furat si utilizat de catre americani, rusi si altii), ing. George Constantinescu etc.

Acelasi lucru se intampla si in zilele noastre. Desi exista numeroase inventii deosebite ale romanilor in ultimul deceniu, promovarea si sustinerea lipsesc aproape cu desavarsire, inventatorii romani fiind nevoiti sa colaboreze cu proiecte din strainatate, cautand sponsorizari sau chiar contribuind cu fonduri proprii in vederea finalizarii cercetarilor.

Iata o lista a inventiilor romanesti din ultima vreme, oferita mai demult de Stirile Pro TV, completata de tragedia trecerii cu vederea a  inventiei motorului pe baza de apa (separat – ing. Gheorghe Bordeianu; mec. Mihai Rusetel – schite aici si aici), de care nu a fost interesat nimeni.

Fac o paranteza aici si va aduc aminte de descoperirea gandacului care produce petrol, de care fac pariu ca ati uitat. De asemenea, mai nou, se pare ca petrolul ar putea fi o resursa regenerabila. Asadar, putem concluziona ca pretul combustibililor fosili este crescut artificial, prin promovarea ideii depletiei resurselor si respingerea metodelor alternative de combustie. Deci, minciuni si interese economice ale afaceristilor din industrie.

Revenind la ale noastre, descoperim lipsa de mari noutati din presa in ultimii 5 ani. Iata, insa, cu toate piedicile si problemele mentionate, ca aflam ieri, de la Digi 24, Stirile Pro TV si din alte surse, ca s-a inventat si omologat prima izoleta autentic romaneasca, numita „Bioevac”, in mai putin de 4 zile.

Este incredibil faptul ca este necesara o criza importanta ca cineva sa dea la o parte toata birocratia si toate piedicile si sa-si miste curul pentru a promova si utiliza o inventie romaneasca „de duzina”, pentru care, culmea, se face mare valva in presa. Felicitari geniilor inventatoare, cred ca au fost necesari niste savanti cu o viziune deosebita pentru realizarea acestui proiect.

Acum, ca suntem primii si singurii din lume cu izolete, astept cu nerabdare inventarea cartofului-conopida sau a altor lucruri atat de utile si interesante.

Ma bucur nespus si ca vom fi printre primii cobai de test pentru vaccinul impotriva coronavirusului, vaccin venit din Marea Britanie, bineinteles, pentru ca prestigiosul nostru Institut Cantacuzino zace in ruine. Ura, d’le prof. Cercel!

Dincolo de glume, sper ca prin acest articol sa luam aminte de cativa dintre romanii care au vrut cu adevarat sa schimbe lumea. Poate ca va veni si ziua cand vom cinsti valoarea si munca.

Din mahala, o seara frumoasa!

+1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *